Create your next destination

jatko-opintosuunnitelma

ansaitse 2 pistettä

the end

TEHTÄVä:

Olet päässyt Opopassin loppusuoralle ja nyt on aika tehdä itsellesi jatko-opintosuunnitelma lukion jälkeistä elämää varten. Jatko-opintosuunnitelman tekeminen on henkilökohtainen prosessi, joka vaatii toisilla enemmän ponnisteluja, kun taas toisilla lukion jälkeiset seuraavat askelmerkit ovat selkeinä mielessä.

Hyödynnä tehtävän tekemiseen Opopassin Jatko-opintopolkuja sekä valtakunnallista Opintopolkua tai oppilaitosten omia sivuja

JATKO-OPINTOSUUNNITELMA

1. Tee itsellesi jatko-opintosuunnitelma. Voit valita jatko-opinto-

suunnitelmaasi joko korkea-asteen tai toisen asteen vaihtoehtoja. Voit tehdä suunnitelmasta vapaasti omannäköisesi. Katso halutessasi mallia Opopassin esimerkki jatko-opintosuunnitelmasta

A) Valitse yksi päävaihtoehto 

B) Valitse mahdolliset varavaihtoehdot (vähintään kaksi

Huom! Korkea-asteen yhteishakuja on kaksi. Ensimmäisessä korkea-asteen haussa voit hakea maksimissaan 6 koulutukseen ja toisessa haussa voit hakea lisäksi enintään 6 koulutukseen. Toisen asteen yhteishaussa voit hakea enintään 5 koulutukseen. 

2.  Tutustu ja perehdy koulutukseen hakemiseen 

A) Mistä yo-aineista koostuvat alan todistuvalinnan pisteet (tarkista pisteytys linkeistä ammattikorkeakouluyliopisto)? 

B) Onko koulutukseen valintakoe? Jos on valintakoe, mistä osioista se  koostuu? 

C) Edellyttääkö valintakokeeseen osallistuminen ennakkoon kirjoihin / -aineistoon perehtymistä? 

D) Onko koulutukseen hakeutuessa ennakkotehtäviä? Jos on, millaisia ne ovat ja milloin on ennakkotehtävien palautuspäivä?

 

3. Hakuprosessi/ aikataulu

A) Milloin ja miten koulutukseen haetaan? 

B) Missä ja milloin mahdollinen valintakoe järjestetään?

C) Milloin saat tietää opiskelijavalinnan tulokset? 

D) Miten opiskelupaikka otetaan vastaan ja milloin?

 

4. Muita huomioita hakemisesta

A) Miten aiot valmistautua mahdollisiin valintakokeisiin?  Mitä tarvitset mukaan valintakokeeseen?  

B) Kuinka aikataulutat valmistautumisen? 

C) Voitko saada lähtöpisteitä muista asioista/ansioista kuin yo-arvosanoista esim. lukion päättötodistuksesta, lukiodiplomista? 

D) Onko vielä muita asioita, joita tulee huomioida hakuprosessissa? 

 

5. Varasuunnitelma 

Aina opiskelupaikkaa ei saa ensiyrittämällä tai jatko-opintoihin haku ei tunnu ajankohtaiselta. Välillä eteen tulee myös tilanteita, jolloin ei tiedä mikä olisi seuraava suunta. Silloin kannattaa pohtia miten edistää oman suunnitelman etenemistä tai miten löytää kiinnostava koulutus. Aktiivista välivuotta voi viettää monin tavoin. 

 

A) Pohdi, mikä voisi olla vaihtoehtoinen suunnitelmasi lukion jälkeen. Alla olevassa listasta saat ideoita mahdollisen välivuoden viettoon. 

 

  • Avoin yliopisto 

  • Avoin AMK 

  • Opiskelu opistossa (kansanopistot) 

  • Haku ulkomaille opiskelemaan/töihin 

  • Työelämän mahdollisuudet 

  • Armeija 

  • Muu mikä?  

Matkasi Opopassin parissa on nyt päätöksessä. Olet saanut matkaeväitä tulevaisuuttasi varten ja tehnyt itsellesi jatko-opintosuunnitelman. 

Tarkasta, että sinulla on vähintään 20 pistettä kasassa ja palauta valmis Opopassisi omalle opinto-ohjaajallesi, joka antaa sinulle suorituksen OP2-kurssista/ opintojaksosta. 

Kiitos matkastasi Opopassin parissa ja onnea tulevaan! 

opopassi

Thank you

Olet nyt tehnyt Opopassin viimeisen tehtävän ja kerännyt kasaan 20 pistettä. Hienoa, että olet suunnitellut tulevaisuuttasi Opopassin avulla ja ottanut uusia askelia elämäsi polulla. Opinto-ohjaajasi antaa sinulle suorituksen OP2 -kurssista/ opintojaksosta. Have a great journey to the future!