Create your next destination
jatko-opintosuunnitelma
Opopassin viimeinen vaihe!
Olet päässyt Opopassin loppusuoralle ja nyt on aika tehdä itsellesi jatko-opintosuunnitelma lukion jälkeistä elämää varten. Jatko-opintosuunnitelman tekeminen on henkilökohtainen prosessi, joka vaatii toisilla enemmän ponnisteluja, kun taas toisilla lukion jälkeiset seuraavat askelmerkit ovat selkeinä mielessä. Olet saanut rakennusaineksia oman jatko-opintosuunnitelman rakentamiseen Opopassin tehtävistä. Hyödynnä tehtävän tekemiseen Opopassin Jatko-opintopolkuja sekä valtakunnallista Opintopolkua tai oppilaitosten omia sivuja. Muistathan, että suunnitelma perustuu tämän hetkisiin mielytymiksiisi ja sitä aina mahdollista myöhemmin muuttaa tai täydentää!
​
Onnea jatko-opintojen suunnitteluun!
ansaitse 2 pistettä
the end-
JATKO-OPINtosuunnitelma
1. Tee itsellesi jatko-opintosuunnitelma
Voit valita jatko-opinto-
suunnitelmaasi joko korkea-asteen tai toisen asteen vaihtoehtoja. Voit tehdä suunnitelmasta vapaasti omannäköisesi. Katso halutessasi mallia Opopassin esimerkki jatko-opintosuunnitelmasta.
​
A) Valitse yksi päävaihtoehto
B) Valitse mahdolliset varavaihtoehdot (vähintään kaksi)
​
Huom! Korkea-asteen yhteishakuja on kaksi. Ensimmäisessä korkea-asteen haussa voit hakea maksimissaan 6 koulutukseen ja toisessa haussa voit hakea lisäksi enintään 6 koulutukseen. Toisen asteen yhteishaussa voit hakea enintään 5 koulutukseen.
​
2. Tutustu ja perehdy koulutukseen hakemiseen
​
A) Mistä yo-aineista koostuvat alan todistuvalinnan pisteet (tarkista pisteytys linkeistä ammattikorkeakoulu, yliopisto)?
B) Onko koulutukseen valintakoe? Jos on valintakoe, mistä osioista se koostuu?
C) Edellyttääkö valintakokeeseen osallistuminen ennakkoon kirjoihin / -aineistoon perehtymistä?
D) Onko koulutukseen hakeutuessa ennakkotehtäviä? Jos on, millaisia ne ovat ja milloin on ennakkotehtävien palautuspäivä?
3. Hakuprosessi/ aikataulu
​
A) Milloin ja miten koulutukseen haetaan?
B) Missä ja milloin mahdollinen valintakoe järjestetään?
C) Milloin saat tietää opiskelijavalinnan tulokset?
D) Miten opiskelupaikka otetaan vastaan ja milloin?
4. Muita huomioita hakemisesta
​
A) Miten aiot valmistautua mahdollisiin valintakokeisiin? Mitä tarvitset mukaan valintakokeeseen?
B) Kuinka aikataulutat valmistautumisen?
C) Voitko saada lähtöpisteitä muista asioista/ansioista kuin yo-arvosanoista esim. lukion päättötodistuksesta, lukiodiplomista?
D) Onko vielä muita asioita, joita tulee huomioida hakuprosessissa?
5. Varasuunnitelma
​
Aina opiskelupaikkaa ei saa ensiyrittämällä tai jatko-opintoihin haku ei tunnu ajankohtaiselta. Välillä eteen tulee myös tilanteita, jolloin ei tiedä mikä olisi seuraava suunta. Silloin kannattaa pohtia miten edistää oman suunnitelman etenemistä tai miten löytää kiinnostava koulutus. Aktiivista välivuotta voi viettää monin tavoin.
A) Pohdi, mikä voisi olla vaihtoehtoinen suunnitelmasi lukion jälkeen. Alla olevassa listasta saat ideoita mahdollisen välivuoden viettoon.
​
​
Avoin yliopisto
Avoin AMK
Opiskelu opistossa (kansanopistot)
Haku ulkomaille opiskelemaan/töihin
Työelämän mahdollisuudet
Armeija
Muu mikä?
​
6. Opopassi on nyt valmis!
Onnea matkasi Opopassin parissa on nyt päätöksessä. Olet saanut matkaeväitä tulevaisuuttasi varten ja tehnyt itsellesi jatko-opintosuunnitelman. Tarkasta, että sinulla on vähintään 20 pistettä kasassa ja palauta valmis Opopassisi omalle opinto-ohjaajallesi, joka antaa sinulle suorituksen OP2-kurssista/ opintojaksosta.
OPOPASSI ON NYT VALMIS!
​
Kiitos matkastasi Opopassin parissa ja onnea tulevaan!
opopassi
Thank you
Olet nyt tehnyt Opopassin viimeisen tehtävän ja kerännyt kasaan 20 pistettä. Hienoa, että olet suunnitellut tulevaisuuttasi Opopassin avulla ja ottanut uusia askelia elämäsi polulla. Opinto-ohjaajasi antaa sinulle suorituksen OP2 -kurssista/ opintojaksosta. Have a great journey to the future!