ota yhteyttä opopassiin

OTA YHTEYTTÄ

Nice to meet you

                        tietosuojaseloste

behind the scenes

Our Story

 

Cabin Group!

Opopassin tiimin muodostaa kaksi lukion opinto-ohjaajaa Anniina Järvinen KM, opo ja Satu Alatalo KM, opo Helsingistä. Anniina on intohimoinen tenniksen pelaaja ja Opopassin visualisti, kun taas Satu tykkää luonnossa liikkumisesta ja matkustelusta ja on Opopassin digi-intoilija.  

Olemme toimineet opinto-ohjaajina noin 10 vuoden ajan, suurelta osin lukiossa. Opiskelimme opinto-ohjaajiksi ohjauksen maisteriohjelmassa Joensuun yliopistossa (nykyään Itä-Suomen yliopisto). Jo opiskeluaikoina meidät tunnettiin kämppiksinä ja aktiivisena parivaljakkona, jotka järjestelivät ja puuhasivat paljon esimerkiksi Opopäiviä, ekskursioita, vuosijuhlia ja koulutusmessuja. Vaikka vuodet ovat vierineet, meitä yhdistää edelleen halu edistää ohjauksen ja opiskelijoiden asioita. Tästä energisyydestä ja palosta uuden luomiseen on saanut alkunsa Opopassin tarina. 

 

 

How the journey began?

 

Opopassi on saanut alkunsa kahden lukion opinto-ohjaajan intohimosta kehittää jotakin uutta ja toimivaa opinto-ohjauksen käyttöön. Opopassi on syntynyt ideasta, jossa nuorten tulevaisuuden suunnittelua on haluttu helpottaa ja jatko-opintosuunnittelun prosessia tehdä näkyväksi. Olemme työssämme lukion opona kokeneet haastavaksi löytää materiaalia opinto-ohjauksen kurssien tueksi.  Niinpä päätimme tarttua haasteeseen ja siitä syntyi idea digitaalisesta Opopassista. Halusimme toteuttaa vision, jossa opiskelija saa itse vaikuttaa oman opokurssinsa sisältöön. Koska jokainen opiskelija on yksilöllinen ja heidän tulevaisuuden suunnitelmansa poikkeavat toisistaan, syntyi ajatus yksilöllisistä poluista. Meistä tuntui tärkeälle, että opiskelija saa itse vaikuttaa mihin aiheisiin hän haluaa syventyä ja mistä aiheista hän kaipaa lisätietoja oman jatko-opintoprosessin syntymisen tueksi.  

Tiesimme jo varhain, että opinto-ohjaukseen kaavaillaan uutta pakollista kurssia (OP2). Uutta materiaalia ja sähköistä sellaista kaivattiin kipeästi. Tämä oli viimeinen silaus, joka käynnisti prosessin Opopassin kehittämiseksi. Vuonna 2015 aloitimme opopassin suunnittelun ruutupaperilta, josta idea kehittyi digitaaliseen muotoon seuraavien kolmen vuoden aikana. Alusta alkaen pidimme visuaalisuutta sekä käytettävyyttä kaikista tärkeimpinä kriteereinä digitaalisessa opetusmateriaalissa. Tämän vuoksi vastaamme täysin itse Opopassin teknisestä toteutuksesta ja visuaalisesta ilmeestä. Näin se tukee mahdollisimman hyvin opinto-ohjauksen kurssin tarpeita. Usko Opopassia kohtaan on pysynyt vahvana, vaikka näiden vuosien aikana emme ole tienneet mihin polkumme johtaa ja kuinka saisimme levitettyä Opopassia koko kansan tietoisuuteen ja kaikkien lukioiden ja opiskelijoiden käyttöön.  

Suureksi onneksemme keväällä 2018 löysimme itsemme useimmista palavereista Helsingin Etelärannasta. Opopassi oli löytänyt kaipaamansa yhteistyökumppanin Talous ja nuoret TATin, joka ymmärsi Opopassin vision ja halusi palavasti olla kanssamme kehittämässä Opopassia ja jakamassa Opopassin ilosanomaa ympäri Suomea. Teemme sisällöllistä yhteistyötä TATin kanssa. Tästä iloisesta yhteistyön aloittamisesta johtuen Opopassi on elokuusta 2018 alkaen ilmaiseksi kaikkien lukion opinto-ohjaajien ja opiskelijoiden käytössä.

 

Opopassi on syntynyt palosta kehittää lukion opinto-ohjausta ja tämä matka jatkuu vielä pitkään tulevaisuuteen. Tervetuloa Opopassin matkalle mukaan! 

Mielestäni oli hyvä juttu, että sai keskittyä hankkimaan tietoa itseä kiinnostavista opiskelupaikoista ja -aloista, sillä siitä on oikeasti paljon hyötyä.

Lukion kakkonen

Sain Opopassin avulla tietoa jatko-opinnoista ja oma kiinnostus selkiytyi! Parasta oli kurssin  itsenäisyys, kun pisteitä pystyi keräämään itse päättämällä mihin menee.

 

Lukion abi

Vierailijat, vierailu ja uravarjostus olivat suosikkini, sillä niissä sai kuulla ammattilaisilta, eikä vain yrittää löytää netistä tietoa.

Lukion kakkonen

Parasta passin toteutuksessa oli se, että sen avulla pystyi eriyttämääm opinto-ohjausta. Jokainen opiskelija sai syventyä itseä kiinnostavaan alaan. Suuntaa pystyi myös vaihtamaan matkan varrella, vaihtamalla toiselle polulle. 

Lukion opinto-ohjaaja

WHAT PEOPLE SAY

Opopassin käyttökoulutukset opinto-ohjaajille
Pori pe 4.10.2019
Porin kirjasto
Lahti pe 27.9.2019
Tiirismaan lukio
Helsinki ke 25.9.2019
Eteläranta 10
Helsinki pe 13.9.2019
Eteläranta 10

Huom! Tilaa Opopassin käyttökoulutus omalle paikkakunnallesi yhteydenottolomakkeen kautta.

©2018 BY OPOPASSI