oikeustiedettä opiskelemaan

Oikeustiede on oikeusjärjestykseen, oikeudenmukaisuuteen ja oikeudellisiin käytäntöihin erikoistunut tieteenala. Oikeustieteellistä asiantuntemusta tarvitaan kaikilla yhteiskuntaelämän osa-alueilla. Oikeustieteellinen koulutus tuottaa pätevyyden ja asiantuntemuksen toimia niin perinteisissä juristiammateissa, tuomarina, asianajajana ja syyttäjänä kuin myös monissa muissa julkisen ja yksityisen alan asiantuntijatehtävissä.

 

Oikeustiedettä voi opiskella Helsingin (Helsinki ja Vaasa), Itä-Suomen, Lapin ja Turun yliopistoissa. Oikeustieteelliseen tiedekuntaan valitut opiskelijat saavat oikeuden suorittaa sekä alemman että ylemmän korkeakoulututkinnon (oikeusnotaari ja oikeustieteen maisteri).

Oletko haaveillut oikeustieteen opinnoista? Tämän tehtävän avulla pääset tutustumaan oikeustieteen opintoihin ja opiskelijavalintaan!

 

TEHTÄVÄ

1. Oikeustieteen opinnot koostuvat tyypillisesti eri oikeudenalojen perusteista, erikoistumisopinnoista, muista opinnoista sekä syventävistä opinnoista.

a) Selvitä yliopistojen sivuilta, millaisia erilaisia oikeudenaloja oikeustieteeseen kuuluu. Mainitse vähintään 6 erilaista oikeudenalaa.

Helsingin yliopisto

Turun yliopisto

Lapin yliopisto

Itä-Suomen yliopisto

b) Tutustu tarkemmin yhteen oikeudenalaan ja esittele lyhyesti millaisia asioita se sisältää.

c) Mikä oikeudenala sinusta kuulostaa kaikkein mielenkiintoisimmalta? Miksi?

 

 

2. Yliopistot käyttävät valinnassa yhteistä valintakoetta ja yhteisiä valintaperusteita. Oikeustieteen opiskelijaksi voi päästä joko suoraan yo-todistuksen arvosanojen perusteella tai valintakokeen kautta.

a) Tutustu oikeustieteen yhteisvalintasivustolla todistusvalinnan pisteytykseen. Laske/arvioi paljonko lähtöpisteitä saisit?

b) Selvitä myös, millaisilla arvosanoilla eri yliopistoihin on todistusvalinnalla valittu keväällä 2019.

 

Oikeustieteen yhteisvalintasivusto: Oikeustieteen todistusvalinta

Oikeustieteen yhteisvalintasivusto: Kevään 2019 todistusvalinnan tulokset

 

3. 60 % oikeustieteen uusista opiskelijoista valitaan opiskelemaan valintakokeen perusteella. Tutustu vuoden 2018 ja 2019 valintakokeisiin oikeustieteen yhteisvalintasivustolla.

a) Kerro pääpiirteittäin millainen oikeustieteen valintakoe on.

b) Koe on jakaantunut kahteen osaan (tehtävät 1-4 ja 5-8). Pohdi, millaista osaamista eri osat mittaavat. Mitä asioita täytyy ottaa huomioon eri osion tehtäviin vastaamisessa?

c) Millaista aineistoa kokeessa on jaettu?

4. Kuvittele, että olet menossa oikeustieteen valintakokeeseen keväällä 2020.

a) Milloin valintakoe järjestetään ja kuinka kauan se kestää? Missä pääsykoe suoritetaan? Milloin ennakkomateriaali julkaistaan?

b) Valintakoe perustuu ennakkoaineistoon sekä kokeessa mahdollisesti jaettavaan aineistoon. Pohdi, voisiko kokeeseen valmistautua jollakin tavoin jo ennen valintakoemateriaalin julkaisua.

c) Pohdi valmennuskurssille osallistumista. Mitä hyviä ja mahdollisesti huonoja puolia valmennuskurssille osallistumisesta voisi olla? Tutustu Valmennuskeskuksen koontiin: Miksi valmennuskurssille?

 

LUE LISÄÄ OIKEUSTIETEISTÄ:

Toteutus

Vapaa valinta

Aika

75 min = 1 piste

Aihe

Valmentaudu

mikä on valmennuskeskus?

Valmennuskeskus on Suomen kokenein, luotetuin ja monipuolisin valmennuskurssijärjestäjä. Valmennuskeskus järjestää valmennuskursseja yliopistoon, ammattikorkeakouluun ja ylioppilaskirjoituksiin. Vuosittain Valmennuskeskuksen kurssien avulla opiskelupaikan saavuttaa noin 2000 pyrkijää.

valmennuskeskus.png

mitä valmennuskeskus tarjoaa sinulle?

Valmennuskeskus tarjoaa sinulle avaimet oikeustieteen pääsykokeessa menestymiseen. Voit valmistautua eri laajuisilla kursseillamme Helsingissä, Oulussa, Tampereella ja Turussa. Valittavanasi on myös kaksi laadukasta itseopiskelukurssia,

joille voit osallistua missä vain.

Lähiopetuskursseillamme opettavat Suomen kokeneimmat pääsykoevalmentamiseen erikoistuneet lakimiehet. Kursseillamme opetetaan koko pääsykoealue läpi a:sta ö:hön, joten mikään pääsykoekirjojen asia ei jää sinulle epäselväksi. Runsaan tehtävämateriaalin ja harjoituspääsykokeiden avulla harjoittelet myös vastaustekniikkaa ja saat henkilökohtaisen palautteen edistymisestäsi. Lisäksi opit hallitsemaan pääsykoetilanteen.

onnistumistarinoita ja kehuja

"Nyt kun oikeustieteellisen valintatulokset tulivat, ja sain opiskelupaikan Helsingin yliopistosta, niin kiittäisin vielä uudelleen kevään valmennuskurssista. Pääsykokeessa oli erityisesti hyötyä niistä lukuisista harjoituskokeista ja siitä että painotitte että pitää jättää vastaamatta, jos ei ole ihan varma. Valmennuskurssi oli niin innostava, että melkein harmittaa, että nyt täytyy poistaa ensi kevään huhtikuulta kalenterista merkintä ’mene uudelleen valmennuskurssille’.”

”Ytimekästä ja innostavaa opetusta. Käytännön esimerkeistä erityisesti kiitosta. Kurssi oli siis erinomaisen onnistunut.”

”Kävin Supertakuu-kurssin ja pääsin ensimmäisellä yrittämällä sisään tiedekuntaan. Kurssi oli todella hyödyllinen ja voin lämpimästi suositella sitä jokaiselle oikiksesta haaveilevalle.”