top of page

mIHIN ravinto-POLKU JOHTAA?

Matkailu-, ravitsemis- ja talousala on monipuolinen palveluala. Työssä toimitaan usein erilaisissa asiakaspalvelutehtävissä ja työskennellään toisten ihmisten kanssa. Matkailu- ja ravitsemisalan ammattilaisen työtä voi olla esimerkiksi suunnitella, tuottaa, toteuttaa, myydä ja kehittää eri kohderyhmille sopivia palveluja. Matkailu- ja ravitsemisalalla toimii paljon palveluaja tuottavia yrityksiä. Matkailualan palveluja ovat esimerkiksi matkojen myymiset ja hotellivarausten tekemiset. Ravitsemispalveluja tarjoavat monenlaiset ravintolat, kahvilat ja catering-alan yritykset. Hotellit ja muut majoitusliikkeet majoittavat koti- ja ulkomaalaisia asiakkaitaan sekä tarjoavat mm. ravintola- ja kokouspalveluja. 

Matkatoimistoissa työskentelevät virkailijat esittelevät asiakkaille matkoja ja niiden oheispalveluita, myyvät ja varaavat matkoja sekä neuvovat asiakkaita. Iso työllistäjä on myös ohjelmapalveluyrityksissä tapahtuva matkailuun liittyvä ohjelmapalvelujen suunnittelu ja toteutus, joka työllistää lomakeskuksissa, hotelleissa jne. Hotelleissa, lomakylissä jne. työskennellään esimerkiksi vastaanotossa, ravintolapalveluissa ja siivoustehtävissä. Ravintoloissa työskennellään mm. ruoan valmistuksen, tarjoilun ja asiakaspalvelun tehtävissä. 

Tyytyväinen asiakas on paras markkinoija. Asiakkaiden tarpeet, odotukset ja viihtyvyys ovatkin matkailu- ja ravitsemispalvelujen tuottamisen lähtökohtina. Henkilökunnan palvelualttius ja ammattitaito vaikuttavat merkittävästi sekä palvelun onnistumiseen että yrityksen menestymiseen.  Asiakaspalvelutaitojen lisäksi alalla tarvitaan yhteistyötaitoja ja joustavuutta sekä kielitaitoa ja kulttuurien tuntemusta. Matkailu-, ravitsemus- ja talousala on merkittävä palvelualan työllistäjä. Alalla työskentelee paljon myös osa-aikaisia sekä vuokratyöläisiä, koska palvelujen kysyntä vaihtelee sesonkien mukaan.  

 

ammatillinen koulutus

 • Ravintola- ja catering-alan perustutkinto (asiakaspalvelun osaamisala tarjoilija, ruokapalvelun osaamisala kokki) 

 • Puhtaus- ja kiinteistöpalvelualan perustutkinto (kiinteistönhoidon osaamisala kiinteistönhoitaja, kotityöpalvelujen osaamisala kodinhuoltaja, toimitilahuollon osaamisala toimitilahuoltaja)  

 • Matkailualan perustutkinto (majoituspalvelujen osaamisala vastaanottovirkailija, matkapalvelujen myynnin osaamisala matka-asiantuntija, matkailupalvelujen osaamisala matkailupalvelujen tuottaja) 

Tutustu myös: Ammatillisten alojen osaamisalat, ammattitutkinnot ja erikoisammattitutkinnot

MUUT KOULUTUKSET

 • Lentoemäntä, stuertti (matkustamohenkilökunnan työtehtävät, turvallisuus, ensiapu)

 AMMATTIKORKEAKOULU

 • Restonomi (Koulutuksen erikoistumismahdollisuuksia ovat esimerkiksi matkailu-, majoitus-, ravitsemus-, ohjelma-, elintarvike- ja toimitilapalvelut, liikkeenjohto, palveluselämysten tuottaminen, palveluliiketoiminnan johtaminen, matkailun liikkeenjohto, ruokatuotannon johtaminen, hotelli- ja ravintola-alan liikkeenjohto) 

YLIOPISTO

 • Matkailututkimus (vastuullisuus matkailussa, uuden tiedon tuottaminen, matkailun tutkimus, johtajuus) 

 • Kotitalousopettaja (katso humanisti-polku, opintojen keskeisiä sisältöjä ovat perhe, kuluttajuus, ruoka, ravitsemus, asuminen ja ympäristö)

 • Elintarviketieteet (elintarvikkeiden tuotantoketju raaka-aineista kulutukseen, elintarvikkeiden ravintoarvot, laatu ja turvallisuus, mikrobiologia, elintarviketeknologia, biotalous, elintarvikekemia)

 • Ravitsemustiede (katso sote-polku, ravitsemus ja elintarvikealan osaaja, ravitsemusterapeutti)

Ruotsinkielinen koulutus

 • Restonom AMK (turism, kosthåll och ekonomi) 

Englanninkielinen koulutus

 • Bachelor of Hospitality Management AMK, Degree programmme in Restaurant Entrepreneurship 

 • Bachelor of Hospitality Management AMK, Tourism and Hospitality Management

 • Bachelor of Hospitality Management AMK, Tourism

 • Bachelor of Hospitality Management, International Tourism Management

 • Degree programme in Hospitality and Tourism Experience Management

 • Restonomi AMK, Tourism Management, englanninkielinen päivätoteutus

Hyödylliset linkit

löydä koulutuksesi

Opintopolku on Suomen valtakunnallinen koulutussivusto, jonka kautta löydät kaiken tiedon koulutuksista. Etsi mielenkiintoiset koulutukset ja tutustu opintojen sisältöihin. Opintopolusta löydät ajankohtaiset valintaperusteet ja ohjeet koulutukseen hakemiseen.

mINNE OPISKELEMAAN ravinto-POLULTA?

kiinnostuitko alasta?

What is your dream

Herättikö ala kiinnostuksesi? Olisiko tämä se ala, johon voisit tutustua hieman tarkemmin? Heittäydy mukaan Opopassin jatko-opintopolulle ja tee alaan liittyviä tehtäviä. Kerää opopisteitä omalta polultasi ja selkiytä samalla jatko-opintosuunnitelmaasi.

bottom of page