hakusuunnitelma haku-suunnitelma hakusuunnitelma 

3. yhteishaku

Yhteishaku tapahtuu valtakunnallisen Opintopolku -hakupalvelun kautta (opintopolku.fi). Suomessa korkeakoulujen yhteishaku järjestetään kaksi kertaa vuodessa, keväällä ja syksyllä. Valtaosaan koulutuksista voi hakea vain kevään yhteishaussa. Syksyn haussa koulutuksia on tarjolla huomattavasti vähemmän.   

Korkea-asteen yhteishaussa voi hakea sekä ammattikorkeakouluihin että yliopistoihin. Lukion käynyt henkilö voi hakea ammatillisiin tutkintoihin jatkuvan haun kautta. Hakija voi halutessaan hakea sekä korkea-asteen että toisen asteen tutkintoihin samaan aikaan. Suomen yhteishaun lisäksi hakija voi hakea myös ulkomaille opiskelemaan. Haku tapahtuu kohdemaan hakumenettelyn mukaan. Joissakin maissa, kuten Ruotsi ja Englanti, järjestetään Suomen tapaan valtakunnallinen yhteishaku, toisissa maissa haetaan suoraan oppilaitoksiin. Ulkomaan haku on erillinen hakuprosessi, joka ei vaikuta Suomen yhteishaun hakutoiveisiin, ensikertalaisuuskiintiöön eikä yhden korkeakoulupaikan säännökseen. Lisätietoja ulkomaan hausta voi lukea Opopassin opiskelu ulkomailla -osiosta.

 

Korkea-asteen yhteishaku jakaantuu kahteen hakuaikaan. Ensimmäisessä haussa hakija voi hakea enintään kuuteen hakukohteeseen. Tässä haussa opiskelija voi saada useamman opiskelupaikan, eikä hakukohteiden hakutoivejärjestyksellä ole merkitystä. Korkea-asteen toisessa haussa voi hakea lisäksi enintään kuuteen hakukohteeseen. Tässä haussa hakukohteet tulee asettaa mieluisuusjärjestykseen ja opiskelija voi saada vain yhden opiskelupaikan. Opiskelija voi ottaa vastaan vain yhden opiskelupaikan lukukauden aikana.

Yhteishaussa korkeakoulujen on varattava osa opiskelupaikoista ensimmäistä korkeakoulupaikkaa hakeville. Ensikertalaiskiintiöiden tavoitteena on parantaa heidän asemaa, jotka hakevat ensimmäistä opiskelupaikkaansa. Ensikertalainen on sellainen henkilö, joka ei ole suorittanut Suomen koulutusjärjestelmän mukaista ammattikorkeakoulu- tai yliopistotutkintoa tai ei ole vastaanottanut korkeakoulupaikkaa vuoden 2014 jälkeen. 
 

Korkeakoulujen yhteishaussa on yhden korkeakoulupaikan säännös. Tämän säännöksen mukaan hakija voi ottaa vastaan samana lukukautena alkavasta koulutuksesta vain yhden korkeakoulututkintoon johtavan opiskelupaikan. 

OPOPASSI_LOGO_PINKKI_Small.png

TEHTÄVÄ: yhteishaku

A) Selvitä korkea-asteen yhteishaun aikataulut OpintopolustaMilloin ovat seuraavat yhteishaut? Mitkä hakuajoista koskevat sinua? 

B) Selvitä toisen asteen yhteishaun aikataulu Opintopolusta. Milloin on seuraava hakuaika? Aiotko hakea toisen asteen yhteishaussa?

C) Selvitä Opintopolusta miten korkea-asteen yhteishaku toimii. Mitä tarkoittaa kevään ensimmäinen ja toinen yhteishaku korkea-asteen yhteishaussa? Jos haet molemmissa kevään yhteishauissa, kuinka monta opiskelupaikkaa sinulle voidaan tarjota?

D) Mitä tarkoittaa korkeakoulujen ensikertalaisuuskiintiö?

OPOPASSI_LOGO_PINKKI_Small.png

katso lisää

näin teet osion 

1. Tässä osiossa alat suunnitella jatko-opintojasi ja saat tietoa yhteishausta.

2. Tee osion tehtäviä Opopassiisi ja saat aineksia oman jatko-opintosuunnitelman kehittymiseen. 

3. Suunnitelmaosio jakautuu neljään osaan, joista saat yhteensä yhden pisteen. Työskentele suunnitelmatehtävien  parissa 75 minuuuttia.