suunnitelma suunnitelma suunnitelma

yhteishaku

Yhteishaku tapahtuu valtakunnallisen Opintopolku -hakupalvelun kautta (www.opintopolku.fi). Suomessa yhteishaku järjestetään kaksi kertaa vuodessa, keväällä ja syksyllä. Valtaosaan koulutuksista voi hakea vain kevään yhteishaussa. Syksyn haussa koulutuksia on tarjolla huomattavasti vähemmän.   

Korkea-asteen yhteishaussa voi hakea sekä ammattikorkeakouluihin että yliopistoihin. Toisen asteen yhteishaussa lukion käynyt henkilö voi hakea ammatillisien perustutkintojen ylioppilaspohjaisiin linjoihin. Hakija voi halutessaan hakea sekä korkea-asteen että toiseen asteen yhteishaussa tai vain toisessa. Korkea-asteen yhteishaussa voi hakea yhdellä hakulomakkeella yhteensä kuuteen eri hakukohteeseen. Toisen asteen haussa voi hakea yhteensä viiteen hakukohteeseen. Koulutukset priorisoidaan eli järjestetään keskinäiseen mieluisuusjärjestykseen hakulomakkeelle. Sekä toisen että korkea-asteen yhteishaussa voi tulla valituksi vain yhteen koulutukseen hakutoivejärjestyksen mukaan.  

Yhteishaussa korkeakoulujen on varattava osa opiskelupaikoista ensimmäistä korkeakoulupaikkaa hakeville. Ensikertalaiskiintiöiden tavoitteena on parantaa niiden asemaa, jotka hakevat ensimmäistä opiskelupaikkaansa. Ensikertalainen on sellainen henkilö, joka ei ole suorittanut Suomen koulutusjärjestelmän mukaista ammattikorkeakoulu- tai yliopistotutkintoa tai ei ole vastaanottanut korkeakoulupaikkaa vuoden 2014 jälkeen. Vuoteen 2018 ensikertalaisuus-kiintiöiden vaikutus on ollut odotettua pienempi ja vain hyvin pieni osa hakijoista on hyötynyt kiintiöstä. 
 

Korkeakoulujen yhteishaussa on yhdenkorkeakoulupaikan säännös. Tämän säännöksen mukaan hakija voi ottaa vastaan samana lukukautena alkavasta koulutuksesta vain yhden korkeakoulututkintoon johtavan opiskelupaikan. Suomen yhteishaun lisäksi hakija voi hakea myös ulkomaille opiskelemaan. Haku tapahtuu kohdemaan hakumenettelyn mukaan. Joissakin maissa, kuten Ruotsi ja Englanti, järjestetään Suomen tapaan valtakunnallinen yhteishaku, toisissa maissa haetaan suoraan yliopistoihin. Ulkomaan haku on erillinen hakuprosessi, joka ei vaikuta Suomen yhteishaun hakutoiveisiin, ensikertalaisuuskiintiöön eikä yhden korkeakoulupaikan säännökseen. Lisätietoja ulkomaan hausta tästä.

OPOPASSI_LOGO_PINKKI_Small.png

Selvitä yhteishaun aikatalu: 

  • Etsi yhteishakujen aikataulut  Opintopolusta.

  • Milloin ovat seuraavat yhteishaut?

  • Mitkä hakuajoista koskevat sinua? 
     

Selvitä miten yhteishaku toimii:   

Selvitä esikertalaisuuskiintiö: 

  • Mitä tarkoittaa ensikertalaisuuskiintiö?

  • Tutustu eri alojen ensikertalaisuuskiintiöihin. Mitä huomioita niistä teet?

TEHTÄVÄ

OPOPASSI_LOGO_SININEN_Small_edited.png

linkit

OPOPASSI_LOGO_PINKKI_Small.png

katso lisää

näin teet osion 

1. Tässä osiossa alat suunnitella jatko-opintojasi ja saat tietoa yhteishausta.

2. Tee osion tehtäviä Opopassiisi ja saat aineksia oman jatko-opintosuunnitelman kehittymiseen. 

3. Suunnitelmaosio jakautuu neljään osaan, joista saat yhteensä yhden pisteen. Työskentele suunnitelmatehtävien  parissa 75 minuuuttia.

©2018 BY OPOPASSI