top of page

opopassitiimi

Opopassin perustajat ovat opinto-ohjaajia. Opopassin idea syntyi halusta kehittää jotakin uutta ja toimivaa opinto-ohjaukseen ja nuorten tulevaisuuden suunnittelun tueksi. Idea sai alkunsa ruutupaperilta, josta  Anniina ja Satu kehittivät sen digitaaliseen muotoon testaten työkalua koko ajan omilla opiskelijoilla. Opopassi on ollut ilmaiseksi kaikkien opojen ja lukiolaisten käytössä vuodesta 2018 ja saavuttanut kentällä valtaisan suosion. Tänä päivänä Opopassia käytetäänkin lähes kaikissa Suomen lukiossa.

Opopassi_0379lowres.jpg

Our Story

behind the scenes

Opopassin tiimin muodostaa kaksi lukion opinto-ohjaajaa Anniina Järvinen KM, opo ja Satu Alatalo KM, opo Helsingistä. Anniina on intohimoinen tenniksen pelaaja ja Opopassin visualisti, kun taas Satu tykkää luonnossa liikkumisesta ja matkustelusta ja on Opopassin digi-intoilija.  

Olemme toimineet opinto-ohjaajina noin 10 vuoden ajan, suurelta osin lukiossa. Opiskelimme opinto-ohjaajiksi ohjauksen maisteriohjelmassa Joensuun yliopistossa (nykyään Itä-Suomen yliopisto). Jo opiskeluaikoina meidät tunnettiin kämppiksinä ja aktiivisena parivaljakkona, jotka järjestelivät ja puuhasivat paljon esimerkiksi Opopäiviä, ekskursioita, vuosijuhlia ja koulutusmessuja. Vaikka vuodet ovat vierineet, meitä yhdistää edelleen halu edistää ohjauksen ja opiskelijoiden asioita. Tästä energisyydestä ja palosta uuden luomiseen on saanut alkunsa Opopassin tarina. 

 

How the journey began?

 

Opopassi on saanut alkunsa kahden lukion opinto-ohjaajan intohimosta kehittää jotakin uutta ja toimivaa opinto-ohjauksen käyttöön. Opopassi on syntynyt ideasta, jossa nuorten tulevaisuuden suunnittelua on haluttu helpottaa ja jatko-opintosuunnittelun prosessia tehdä näkyväksi. Olemme työssämme lukion opona kokeneet haastavaksi löytää materiaalia opinto-ohjauksen kurssien tueksi.  Niinpä päätimme tarttua haasteeseen ja siitä syntyi idea digitaalisesta Opopassista. Halusimme toteuttaa vision, jossa opiskelija saa itse vaikuttaa oman opokurssinsa sisältöön. Koska jokainen opiskelija on yksilöllinen ja heidän tulevaisuuden suunnitelmansa poikkeavat toisistaan, syntyi ajatus yksilöllisistä poluista. Meistä tuntui tärkeälle, että opiskelija saa itse vaikuttaa mihin aiheisiin hän haluaa syventyä ja mistä aiheista hän kaipaa lisätietoja oman jatko-opintoprosessin syntymisen tueksi.  

Tiesimme jo varhain, että opinto-ohjaukseen kaavaillaan uutta pakollista kurssia (OP2). Uutta materiaalia ja sähköistä sellaista kaivattiin kipeästi. Tämä oli viimeinen silaus, joka käynnisti prosessin Opopassin kehittämiseksi. Vuonna 2015 aloitimme opopassin suunnittelun ruutupaperilta, josta idea kehittyi digitaaliseen muotoon seuraavien kolmen vuoden aikana. Alusta alkaen pidimme visuaalisuutta sekä käytettävyyttä kaikista tärkeimpinä kriteereinä digitaalisessa opetusmateriaalissa. Tämän vuoksi vastaamme täysin itse Opopassin teknisestä toteutuksesta ja visuaalisesta ilmeestä. Näin se tukee mahdollisimman hyvin opinto-ohjauksen kurssin tarpeita. Usko Opopassia kohtaan on pysynyt vahvana, vaikka näiden vuosien aikana emme ole tienneet mihin polkumme johtaa ja kuinka saisimme levitettyä Opopassia koko kansan tietoisuuteen ja kaikkien lukioiden ja opiskelijoiden käyttöön.  

Opopassi on ollut elokuusta 2018 alkaen ilmaiseksi kaikkien lukion opinto-ohjaajien ja opiskelijoiden käytössä ja saavuttanut vuosien saatossa suuren suosion.  Opopassi kehittyy jatkuvasti ja pyrkii toiminnallaan lisäämään nuorten  tietoutta itsetuntemuksesta, yrittäjyydestä, työelämästä, omasta taloudesta ja edistämään samalla nuorten jatko-opintojen suunnittelun prosessia. Opopassi on syntynyt palosta kehittää lukion opinto-ohjausta ja tämä matka jatkuu vielä pitkään tulevaisuuteen. Tervetuloa Opopassin matkalle mukaan!

bottom of page