top of page

tee tehtävä 1p ja tutustu työelämään

Tunne työsopimus

Tämän tehtävän avulla tutustut työelämään. Tehtävä tutustuttaa sinut työsopimuksen laatimiseen. Tehtävä on tehty yhteistyössä Opopassin työelämäkumppanin STTK:n kanssa.

Mukavaa matkaa tehtävän parissa! 

STTK_Merkki_295_RGB.png
PIPOMIES FINAL prew.jpg

Työelämä-tehtävä 1p

Työsopimus on keskeinen työsuhteen alussa tehtävä asiakirja. Tutustu tehtävän avulla siihen mikä työsopimuksessa on tärkeää. 

 

TEHTÄVÄ:

1. Katso video Millainen on hyvä työsopimus ja tutustu Työelämään.fi-sivun avulla työsopimukseen. Vastaa alla oleviin kysymyksiin.  

A) Mitä työsopimuksen pitäisi ainakin pitää sisällään? 

B) Miksi työsopimus kannattaa aina tehdä kirjallisena, vaikka myös suullinen sopimus on pätevä? Pohdi, millainen tilanne voisi sattua, jos sopimus on vain suullisesti tehty? 

C) Työsopimus voidaan tehdä määräaikaiseksi, jolloin työsuhde päättyy ennalta määrättynä ajankohtana. Määräaikainen työsopimus voidaan tehdä vain perustellusta syystä. Mitä ovat määräaikaisuuteen hyväksyttävät syyt? 

2. Työsopimuksessa voidaan sopia myös koeajasta. Lue täältä lisää koeajasta ja kerro, mitä tarkoitetaan koeaikapurulla. Mitä rajoituksia koeaikapurulle on?   

3. Katso video Miten palkka määräytyy ja lue Työsuojelu.fi-sivulta palkkausta käsittelevä osuus. Palkan määrästä on tärkeää sopia työsopimusta tehtäessä. Mistä löydät tietoa mahdollisen palkan määrästä? 

4. Palkka-avoimuusdirektiivi tuo pakolliseksi palkan tai palkkahaitarin ilmoittamisen työpaikkailmoitusten yhteydessä tai viimeistään ennen työhaastattelua. Mitä ajattelet palkkojen avoimuudesta? Olisitko itse valmis kertomaan avoimesti palkkasi? 

5. Työn päättyessä on aina hyvä muistaa pyytää työtodistus. Tutustu aasiaan Työsuojelu.fi

A)Mitä asioita työtodistukseen tulee sisällyttää? 

B) Milloin työtodistukseen merkitään työsuhteen päättymisen syy ja mitä perusteet voivat olla? 

Aihe

Työelämä

Aika

75min = 1 piste

Toteutus

Vapaa valinta

STTK Nuoret-portailla.jpg

Työelämään?

Oletko siirtymässä työelämään vai teetkö töitä kesäisin tai opintojen ohessa? Kerromme sinulle työelämän keskeiset pelisäännöt sekä työntekijän velvollisuudet ja oikeudet tiiviissä paketissa.

Tämä tehtävä on tehty yhteistyössä Opopassin yhteistyökumppanin STTK:n kanssa. Työelämään-palvelun tuottaa STTK ry.

bottom of page