top of page


Työelämätehtävä

Metsäteollisuus ry

tee tehtävä 1p ja tutustu työelämään

Metsästä ammatti

PIPOMIES FINAL prew.jpg

Työelämä-tehtävä 1p

MT_logo_fi_rgb.png

Tämän tehtävän avulla tutustut työelämään. Tehtävä tutustuttaa sinut metsäalaan. Tehtävä on tehty yhteistyössä Opopassin työelämäkumppanin Metsäteollisuuden kanssa.

Mukavaa matkaa tehtävän parissa! 

Metsäteollisuus on uudistuva, innovatiivinen ala, joka työllistää Suomessa kymmeniä tuhansia ihmisiä. Tarjoamme monipuolisia urapolkuja ja työtehtäviä, joista on ilo inspiroitua! Jatkuvasti uudistuvalla alalla tehdään töitä uusiutuvan raaka-aineen parissa ja rakennetaan tulevaisuutta kestävälle pohjalle. Puusta tehdyillä tuotteilla voidaan korvata monia fossiilisista raaka-aineista valmistettuja tuotteita. Puu taipuukin melkein mihin vain ja siitä kehitetään jatkuvasti uudenlaisia ratkaisuja.
 

TEHTÄVÄ:

1. Katso aluksi koostevideo metsäalan eri tehtävissä työskentelevistä ihmisistä. Valitse videolta yksi mielestäsi kiinnostava henkilö (Laura, Ville, Mika, Jenni) ja tutustu hänen työhönsä paremmin. Katso henkilöstä tarkemmin kertova video ja vastaa kysymyksiin A,B ja C.

Tutustu tarkemmin valitsemasi henkilön työhön alla olevan videon avulla ja vastaa kysymyksiin.

LAURA - Clinical Product Development Manager

VILLE - Kehitysasiantuntija

MIKAEnnakkohuoltaja, kunnossapito

JENNI Tuotannonsuunnittelija

a) Millaisia työtehtäviä valitsemassasi videossa olevalla henkilöllä on?

b) Miten henkilö on päätynyt metsäalalle? Millainen koulutustausta hänellä on?

c) Minkä henkilö kertoo olevan parasta työssään ja metsäalalla?

2. Tee Mahdollisuuksien metsä ammatinvalintatesti 

a) Kirjaa ylös tuloksesi lyhyesti. Yllätyitkö tuloksista?

b) Pohdi mikä metsäalan ammatti sinulle sopisi, perustele vastauksesi. 

c) Kuvastavatko tuloksissa kerrotut vahvuudet mielestäsi omia vahvuuksiasi?

3. Etsi netistä tietoa kahdesta sinulle mieluisimmasta testin ehdottamasta ammatista ja kirjoita lyhyt esittelyteksti kummastakin (noin 75 sanaa per ammatti). Esittelytekstiin voit sisällyttää tietoa esimerkiksi siitä, mitä työtehtäviä ammattiin kuuluu, minkälaisessa työympäristössä työtä tyypillisesti tehdään (esim. tehdas, toimisto, metsä) ja millaisista taidoista ja tiedoista on apua työssä. Selvitä myös, millaisella koulutuksella tai tutkinnolla kyseisessä ammatissa voi työskennellä. Merkitse käyttämäsi lähteet tekstisi loppuun linkkeinä.

4. Monessa työtehtävässä tarvitaan nykyään luovuutta ja kykyä ideoida uusia tapoja tehdä jokin asia. Innovaatio tarkoittaa jotakin täysin uudenlaista tuotetta, palvelua tai menetelmää. Usein innovaatioita syntyy yrityksissä, kun niissä mietitään, miten ne voisivat parantaa toimintaansa ja tuoda markkinoille jotain uutta ja erilaista.

a) Tutustu UusiPuu -sivulla viime aikoina kehitettyjä puupohjaisia tuotteita ja innovaatioita. Mikä innovaatio on herätti mielenkiintosi ja miksi?
 

b) Suunnittele nyt oma innovaatiotasi. Saat muuten vapaat kädet innovaatiosi suunnitteluun, mutta sinun täytyy sisällyttää ideaasi kolme tiettyä sanaa. Valitse sanat alla olevasta listalta. Valitse sanalistasta yksi sana jokaisesta kategoriasta: adjektiivi, luontosana ja väline/esine. Mitkä sanat valitsit? 

Innovaatiotehtävä.png

c) Suunnittele valitsemiesi sanojen pohjalta innovaatio. Tee lyhyt esitys innovaatiostasi esim. kuvallinen esitys, teksti, tai lyhyt video. Sisällytä esitykseesi tieto siitä, mitä kolmea sanaa hyödynsit innovaatiosi suunnittelussa. Sanojen ei välttämättä tarvitse sisältyä innovaation nimeen, mutta niiden tulisi jollakin tapaa näkyä ideassasi. Muista, että innovaatiosi ei välttämättä tarvitse olla kovin todenmukainen tai oikeasti toimiva. Vastaa esittelyssä seuraaviin asioihin: 

  • Mikä on innovaatiosi nimi?

  • Mihin ja millaisissa tilanteissa innovaatiota käytetään ja miksi innovaatiosi on tärkeä?

Esimerkki innovaatio: 3D-tulostettava supermustikka sopii niin hilloon kuin piirakkaankin

Moni ihminen haluaisi käyttää enemmän marjoja ruokavaliossaan, mutta kaupungistumisen myötä esimerkiksi mustikoiden poimiminen lähimetsästä ei ole monelle mahdollista. Uudella 3D-tulostustekniikalla kyetään nyt kuitenkin tulostamaan aitoja mustikoita. Kuka tahansa voi ladata ohjeet mustikoiden tulostamiseen – riittää, että kotonasi on 3D-tulostin ja mustikkamassaa! 3D-tulostetut mustikat ovat erityisen mehukkaita ja siksi riittoisia, ja niistä saakin keitettyä 150 % enemmän mustikkahilloa kuin tavallisista metsästä poimituista mustikoista.

Aihe

Työelämä

Aika

75min = 1 piste

Toteutus

Vapaa valinta

Metsäala

Metsäalalla tarkoitetaan laajasti nykyisiä ja uusia metsien käyttöön perustuvia elinkeinoja. Metsäalaan kuuluvat muun muassa metsien monikäyttö, puun tuottaminen, puunkorjuu ja puun kuljetus sekä metsäteollisuus. Myös erilaisten metsäekosysteemien ekologinen tutkimus ja metsien hoitoon ja käyttöön liittyvä soveltava tutkimus kuuluvat osaksi metsäalaa. Metsätalous tarkoittaa metsän käyttöä ja hoitoa taloudellisesti. Metsäsektori käsittää metsätalouden ja metsäteollisuuden.

Tehtävä on tehty yhteistyössä Opopassin kumppanin Metsäteollisuus ry:n kanssa. Metsäteollisuus on vastuullinen ratkaisujen ja hyvinvoinnin tarjoaja. Metsäteollisuus ry on Suomessa toimivien metsäteollisuusyritysten edunvalvontajärjestö. 

bottom of page