oma talous ja yrittäjyys
oma talous ja yrittäjyys

4. ideasta yritykseksi

Yrittäjäksi aikova tekee aina yritysideastaan liiketoimintasuunnitelman. Liiketoimintasuunnitelman laatiminen on kansainvälinen toimintapa.  Sen tarkoituksena on kiteyttää yrityksen koko liiketoiminta sekä jäsentää ja selventää yritystoiminnan kannattavuutta.  Liiketoiminta-suunnitelma helpottaa hallitsemaan varsinaista liiketoimintaa ja työstämään ideoita toteuttamiskelpoisiksi ja tuottaviksi. 

Liiketoimintasuunnitelma päivittyy ja elää yrittäjyyden mukana. Liiketoimintasuunnitelman tarkoituksena on kuvata businessmalli, yrityksen toimintatavat ja tavoitteet sekä tulevaisuuden kasvuhaaveet mahdollisimman selkeästi. Suunnitelman avulla hahmotetaan ja jäsennetään  perustettavan yrityksen pyörittämistä ja siihen tarvittavia resursseja sekä seurataan yrityksen kannattavuutta. Olennainen asia liiketoimintasuunnitelmassa on tunnistaa kohdemarkkinat, asiakkaat ja kaupallistamismalli yrityksen tuotteille ja palveluille.

Liiketoimintasuunnitelman avulla pystyy ennakoimaan yrittämisen haasteita ja löytämään niihin ratkaisuja.

Liiketoimintasuunnitelma ei ole vain hyödyllinen pelkästään yritykselle, vaan myös yrityksen rahoittajat ja erilaiset yrittäjyyden asiantuntijat pitävät suunnitelmaa vaatimuksena palveluilleen. 

Liikeidean pohjalta hiotaan liiketoimintasuunnitelma. Vaikka kyse on suunnitelmasta, niin tarkemmin määriteltynä kyse on ennemminkin liikeideantestaamisesta. Ilman vetävää ideaa on turha lähteä perustamaan yritystä ja huomata vasta isojen kulujen jälkeen, ettei toiminnalle ole oikeasti kysyntää.  

 

Liiketoimintasuunnitelman laatimista varten on olemassa sähköisiä suunnittelupohjia, joiden avulla suunnitelmasta saa kattavan. Valmiit mallipohjat ohjaavat suunnitelman tekoa ja näin ja kaikki tarvittavat osa-alueet tulee käsitellyksi. Katso liiketoimintasuunnitelma –malli.

OPOPASSI_LOGO_PINKKI_Small.png

TEHTÄVÄ: ideasta yritykseksi

Suunnittele yritys! Käytä apunasi sivun teoriaosuutta sekä alla olevia linkkejä ja vastaa seuraaviin kysymyksiin:

Tee pienimuotoinen liiketoimintasuunnitelma vastaamalla seuraaviin kysymyksiin:  

A) Mitä myyt/ palvelua tarjoat ja kenelle? Miksi juuri tekemäsi tuotteet tai palvelut valitaan muiden joukosta?  

B) Ketkä ovat yrityksesi asiakkaita?  Millainen on kohderyhmäsi? 

C) Miten aloitat yrityksen markkinoinnin? Kenelle markkinoit yritystä? Miten yritys tavoittaa nämä asiakkaat? Miten asiakkaat saavat tiedon tuotteista tai löytävät tuotteet?  

D) Miten käytät sosiaalista mediaa markkinoinnissa hyväksesi? Mitä sosiaalisen median kanavia aiot ottaa käyttöön?  

E) Miten hoidat yrityksen rahoituksen? Arvioi, paljonko tarvitset ulkopuolista rahoitusta? Entä jos säästät ja sijoitat osan tai koko summan itse? Mitä se vaatii? 

OPOPASSI_LOGO_PINKKI_Small.png

katso lisää

3. yrityksen perustaminen

Oma talous ja yrittäjyys pääsivu

näin teet osion 

1. Tässä osiossa saat lisätietoa oman talouden hallinnasta ja yrittäjyydestä. 

2. Tee osion tehtäviä Opopassiisi ja saat aineksia oman jatko-opintosuunnitelman kehittymiseen. 

3. Oma talous ja yrittäjyys -osio jakautuu neljään osaan, joista valitset kaksi ja saat yhteensä yhden pisteen. Työskentele tehtävien parissa 75 minuuuttia.