top of page

työelämä työelämä työelämä työelämä

2. työnhakutaidot

Työnhaun prosessi

 

Työtä löydetään useiden erilaisten kanavien kautta. Työnhaku itsessään on taitolaji, jota kannattaa harjoitella. Tiedonhankinta ja valmistautuminen parantavat huomattavasti työnhakijan mahdollisuuksia onnistua tavoitteissaan. 

Tietoa avoimista työpaikoista voi löytää monista eri lähteistä: työnhakuportaaleista, yritysten verkkosivuilta, työ- ja elinkeinotoimistosta, sanomalehdistä jne. Myös suora yhteydenotto on mahdollinen. Ottamalla suoraan yhteyttä yritykseen, voi tiedustella olisiko heillä avoimia työpaikkoja. Kaikkia työpaikkoja ei laiteta avoimeen hakuun, joten kannattaa kertoa työnhausta myös sukulaisille, ystäville ja muille verkostoille. Rekrytoijia kiinnostavat työntekijät, joilla on asenne ja motivaatio kohdallaan. Se tarkoittaa, että työnhakija tuntee itsensä ja olet tehnyt taustatyön niin hyvin, että osaa kertoa persoonastaan ja osaamisestaan yrityksen näkökulmasta.  

Myös jatkuva verkostoituminen on tärkeää. Verkostoitua voi esimerkiksi erilaissa  työnhakutapahtumissa tai markkinoida itseä erilaisissa somekanavissa, kuten LinkedInissä, Facebookissa ja Twitterissä. Olemalla aktiivinen näissä kanavissa, voi kehittää omaa  markkinointiosaamistaan ja kuulla työpaikoista, jotka eivät ole haussa julkisesti. 

Henkilökohtaiset työnhaun käyntikortit

Tärkeä askel työnhaussa on luoda henkilökohtainen hakukirje  tai työnhakuprofiili,  kuten  Linkedin  profiili, työhakemus, videotyöhakemus tai ansioluettelo. Nämä toimivat usein ensimmäisenä käyntikorttina työpaikkaan ja niiden avulla on mahdollista saada kutsu haastatteluun. Niihin kannattaa siis käyttää aikaa ja huolellisuutta!   

#avoin hakemus #alainen #CV #esihenkilö #etätyö #freelancer

#koeaika #kollega #kahvitauko #lomakorvaus #ammattisalaisuus

#piilotyöpaikka. #rekrytointi #työtodistus

Image by Kelly Sikkema

suorita osio ja tee tehtävät

Tehtävät

2. Työnhakutaidot

 

Mikä on tärkeää työnhaussa? Käytä apunasi sivun teoriaosuutta sekä alla olevia linkkejä ja vastaa seuraaviin kysymyksiin:

A) Mikä on tärkeää työnhaussa?

B) Kuinka parannat mahdollisuuksiasi työnhaussa?  Anna esimerkkejä.

C)  Mikä on mielestäsi paras tapa lähestyä työnantajaa? Miksi?

D) Millainen on mielestäsi hyvä ja muista erottuva hakemus? Perustele vastauksesi.

E) Kuinka voisit brändätä itsesi houkuttelevaksi työntekijäksi ja olla kiinnostava työnantajan silmissä jo ennen, kuin olet edes aloittanut työnhakua? 

F) Miten voisit jättää itsestäsi houkuttelevan vaikutelman työhaastattelussa ja miten erottaudut työhaastattelussa muista työnhakijoista? 

linkit

Hyödyllisiä linkkejä
 

​​​

Työmarkkinatori

Vinkkejä työnhakuun ja avoimien työpaikkojen haku

Ammattitieto

Etsi tietoa ammateista Työmarkkinatorilta

Talous ja nuoret TAT

Vinkit ensimmäiseen yhteydenottoon ja työhakemus ja CV-mallit

Duunikoutsi-mobiilisovellus

Työelämätaitojen valmentaja ja tuki

näin teet osion 

1. Tässä osiossa saat lisätietoa työelämästä ja valmiuksia työn hakemiseen.

2. Tee osion tehtäviä Opopassiisi ja saat aineksia oman jatko-opintosuunnitelman kehittymiseen. 

3. Työelämäosio jakautuu neljään osaan, joista valitset kaksi ja saat yhteensä yhden pisteen. Työskentele työelämätehtävien parissa 75 minuuuttia.

bottom of page