top of page

työelämä työelämä työelämä työelämä

2. työnhaun prosessi

Työnhakeminen ja työnhaun kanavat

 

Työtä löydetään useiden erilaisten kanavien kautta. Työnhaku itsessään on taitolaji, jota kannattaa harjoitella. Tiedonhankinta ja valmistautuminen parantavat huomattavasti työnhakijan mahdollisuuksia onnistua tavoitteissaan. 

Tietoa avoimista työpaikoista voi löytää monista eri lähteistä: työnhakuportaaleista, yritysten verkkosivuilta, työ- ja elinkeinotoimistosta, sanomalehdistä jne. Myös suora yhteydenotto on mahdollinen. Ottamalla suoraan yhteyttä yritykseen, voi tiedustella olisiko heillä avoimia työpaikkoja. Kaikkia työpaikkoja ei laiteta avoimeen hakuun, joten kannattaa kertoa työnhausta myös sukulaisille, ystäville ja muille verkostoille. Rekrytoijia kiinnostavat työntekijät, joilla on asenne ja motivaatio kohdallaan. Se tarkoittaa, että työnhakija tuntee itsensä ja olet tehnyt taustatyön niin hyvin, että osaa kertoa persoonastaan ja osaamisestaan yrityksen näkökulmasta.  

Myös jatkuva verkostoituminen on tärkeää. Verkostoitua voi esimerkiksi erilaissa  työnhakutapahtumissa tai markkinoida itseä erilaisissa somekanavissa, kuten LinkedInissä, Facebookissa ja Twitterissä. Olemalla aktiivinen näissä kanavissa, voi kehittää omaa  markkinointiosaamistaan ja kuulla työpaikoista, jotka eivät ole haussa julkisesti. 

Henkilökohtaiset työnhaun käyntikortit

Tärkeä askel työnhaussa on luoda henkilökohtainen hakukirje  tai työnhakuprofiili,  kuten Linkedin profiili, työhakemus, videotyöhakemus tai ansioluettelo. Nämä toimivat usein ensimmäisenä käyntikorttina työpaikkaan ja niiden avulla on mahdollista saada kutsu haastatteluun. Niihin kannattaa siis käyttää aikaa ja huolellisuutta!   

Työhaastattelu

Mikäli työhakemus saa työnantajan kiinnostumaan, saat kutsun työhaastatteluun. Työnhakijan kannattaa tutustua etukäteen työantajaan, esim. sosiaalisessa mediassa ja verkossa. Haastattelutilannetta on hyvä harjoitella etukäteen ja miettiä vastauksia kysymyksiin, joita saatetaan esittääOn myös asioita, joista työhaastattelutilanteessa ei tarvitse kertoa,

vaikka työnantaja niitä kysyisikin.

Työnhakijaa voidaan esimerkiksi rekrytoinnin yhteydessä testata henkilö- ja soveltuvuusarvioinnein. Sillä pyritään selvittämään hänen edellytyksensä työtehtävien hoitoon. Henkilötestaukseen tarvitaan aina työntekijän oma suostumus.  

Työnantaja voi edellyttää työnhakijaa käymään huumetesteissä, jos hänet on valittu työtehtävään, joka edellyttää tarkkuutta, luotettavuutta, itsenäistä harkintakykyä tai hyvää reagointikykyä. 

Työhaastattelun usein esitetyt kysymykset:

Miksi haet tätä paikkaa? Miten hyvin tunnet yrityksemme / organisaatiomme?

 Mitä odotat hakemaltasi työtehtävältä?  

Millaista työkokemusta sinulla on? Millainen työntekijä olet?  Millaisissa työtehtävissä viihdyt? Millainen koulutus sinulla on?  

Kerro kolme hyvää ja kolme huonoa puolta itsessäsi. 

Miksi meidän tulisi valita juuri sinut?

Talar du Svenska? Do you speak English?

Onko sinulla jotain kysyttävää meiltä?    

Job interview

Asioita, joita työhaastattelutilanteessa

ei tarvitse kertoa:

Perhetilanne ja -suunnitelmat  

Uskonto

Poliittinen vakaumus

Seksuaalinen suuntautuminen 

Terveydentila

Ammattiliiton jäsenyys

suorita osio ja tee tehtävät

Tehtävät

2. Työnhaun prosessi

 

Mikä on tärkeää työnhaussa? Käytä apunasi sivun teoriaosuutta sekä alla olevia linkkejä ja vastaa seuraaviin kysymyksiin:

A) Mitä asioita huomioimalla parannat mahdollisuuksiasi työnhaussa? Anna esimerkkejä.

B) Mikä on mielestäsi paras tapa lähestyä työnantajaa? Miksi?

C) Kuinka voisit brändätä itsesi houkuttelevaksi työntekijäksi ja olla kiinnostava työnantajan silmissä jo ennen, kuin olet edes aloittanut työnhakua? 

D) Miten voisit jättää itsestäsi houkuttelevan vaikutelman työhaastattelussa ja miten erottaudut työhaastattelussa muista työnhakijoista? 

E) On olemassa kysymyksiä, joita työnantaja ei saisi työhaastattelussa kysyä. Millaisia nämä kysymykset voivat esimerkiksi olla?

linkit

Hyödyllisiä linkkejä
 

​​​

Työmarkkinatori

Vinkkejä työnhakuun ja avoimien työpaikkojen haku

Ammattitieto

Etsi tietoa ammateista Työmarkkinatorilta

Työelämään

Tietopaketti työelämästä 

Talous ja nuoret TAT

Vinkit ensimmäiseen yhteydenottoon ja työhakemus ja CV-mallit

Duunikoutsi-mobiilisovellus

Työelämätaitojen valmentaja ja tuki

video

Työnhakijan muistilista | Tervetuloa työelämään | TYÖELÄMÄÄN.FI

Työnhakijan muistilista | Tervetuloa työelämään | TYÖELÄMÄÄN.FI

Play Video

Opopassi yhteistyössä

Opopassin Työnhaun prosessi -osio on tehty vastuullisessa yhteistyössä Opopassin yhteistyökumppanin STTK:n kanssa. Materiaali pohjautuu Työelämään.fi - palveluun, jonka  tuottaa STTK ry.

Työelämä-osio jakautuu neljään osaan, joista valitset kaksi ja saat yhteensä yhden pisteen. Työskentele työelämätehtävien parissa 75 minuuuttia.

bottom of page