TEe itsetuntemus tehtävä ja liitä omaan passiisi 

ansaitse 1 piste

toivomasi tulevaisuus

Melkein jokaisella on mielikuva siitä, minkälaisen tulevaisuuden haluaisi jos saisi valita (esimerkiksi työelämän suhteen). Monet ihmiset ajattelevat mahdollisia, vaihtoehtoisia tulevaisuuksia, joista he ovat kiinnostuneita. Kaikilla ihmisillä on oikeus unelmiin. Unelmat ovat asioita, joista haaveillaan. Unelmat voivat olla pieniä tai suuria. Joskus on hyvä pohtia mitkä asiat voivat edesauttaa unelmien toteutumista ja mitkä puolestaan voivat olla niitä mahdollisia asioista, jotka voivat olla esteenä unelmien saavuttamiselle. Näin saa valmiuksia ajatella, miten voisi poistaa esteitä unelmien tieltä.  

 

Tulevaisuutta voidaan pohtia vaihtoehtoisten skenaarioiden kautta.  Tulevaisuuden skenaario on tulevaisuuden käsikirjoitus, jossa luonnostellaan tulevaisuuden vaihtoehdot ja tällaisiin vaihtoehtoisiin tulevaisuuksiin johtavat tapahtumaketjut erilaisten olettamusten pohjalta. Skenaariot ovat työkaluja, jotka vähentävät  epävarmuutta ja auttavat päätöksentekijää tarjoamalla heille ympäristön suunnittelua ja toimintajärjestyksen laatimista varten.  

 

TEHTÄVÄ:  

 

Suunnittele nyt omanäköinen tulevaisuus erilaisten mahdollisten tulevaisuuksien avulla. Sulje silmäsi. Ota rento asento. Keskity unelmoimaan. Anna ajatustesi kulkea vapaina ja mieti seuraavia asioita: Mitä toivot tulevaisuudelta? Mistä unelmoin? Mitä tahtoisit tehdä työksesi, entä vapaa-ajalla? Mikä tekee sinut iloiseksi? Haaveilu on ensimmäinen askel kohti toivomaasi tulevaisuutta! Kurkota kohti unelmiasi ja tee niistä totta! 
 

Tee sitten tyhjälle paperille neljä ympyrää. Jokainen ympyrä edustaa yhtä mahdollista tulevaisuutta (sinun tulevaisuuttasi). Anna kullekin ympyrälle nimi, joka kuvaa kyseistä tulevaisuutta. Jos esimerkiksi haaveilet toisinaan siitä että olisit arkkitehti, lääkäri tai runoilija, kirjoita kyseisen ammatin nimi ympyrään. Koeta keksiä itsellesi ainakin kolme mahdollista tulevaisuutta.  

 

Mieti sitten kutakin tulevaisuuden skenaariota erikseen ja kirjaa ylös seuraavat asiat. Miten todennäköistä on, että tämä tulevaisuus toteutuu? Mitä sinun pitää tehdä, että se toteutuisi? Mitä sinun pitää opetella tai harjoitella? Mikä sinua estää? Mitkä vahvuutesi voivat auttaa sinua kunkin tulevaisuuden toteuttamisessa? Miten realistista tämä on? Jos sitkeydelläni saavutan tavoitteeni, miten se minua palkitsee? Mitä minun pitää uhrata matkalla tavoitteeseeni?  

 

Valitse sitten tulevaisuuksista yksi, jonka katsot olevan tärkein. Kirjoita seuraavaksi  ajatuksiasi siitä, miksi se on tärkein tulevaisuudenkuvasi. Mieti, minkä askelten kautta pääset perille. Mitkä ovat tärkeimmät esteet tielläsi? Miten voit voittaa ne? Nimeä joitakin tärkeimpiä askeleita, joita sinun on otettava. Mikä on aikaperspektiivisi: päiviä. kuukausia, vuosia, vuosikymmeniä?  

Toteutus

Vapaavalintainen

tuotos

Aika

75 min = 1 piste

Aihe

Itsetuntemus