TEe yrittäjyys tehtävä ja liitä omaan passiisi 

ansaitse 2 pistettä

testiasiakas

Oletko kuullut sanan haamuasiakas tai mysteerishoppaaja? Tämä kansainvälinen ammattikunta on rantautunut myös Suomeen. Mystery  shopper  eli valeasiakas tekee ostoksia liikkeissä tai asioi esimerkiksi hotelleissa ja raportoi mahdollisista epäkohdista liikkeenjohdolle. Työssään mystery shopper  ei paljasta itseään, vaan  asioi mahdollisimman paljon tavallisen asiakkaan tavoin. Mystery  shoppereiden käyttö voi olla tehokas ja nopea tapa selvittää sekä asiakaspalvelun taso että laatu ja henkilökunnan ammattitaidon taso.   

  

Haamuasiakkaat on jo arkipäivää suurella osalla palvelualaa. Anonyymit testiostajat kiertävät tarkkailemassa palvelua niin kaupoissa, ravintoloissa, hotelleissa kuin matkatoimistoissakin. Haamuasiakkaita käyttävät etenkin ketjut, jotka haluavat varmistaa, että asiakkaan saama palvelu täyttää ketjun standardit kaikkialla. Testiasiakkaiden avulla voidaan myös selvittää oman yrityksen palvelua suhteessa kilpailijoihin.  

  

Suomessa työskentelee osa-aikaisesti jo useita tuhansia testiasiakkaita. Niin sanottujen haamuasiakkaiden palveluita välittää jo parikymmentä kotimaista ja kansainvälistä yritystä Suomessa. Uusia testiasiakkaita rekrytoidaan alan yritysten mukaan jatkuvasti, sillä sama ihminen ei voi jatkuvasti asioida yhdessä kohteessa. Haamutyöntekijän tehtävästä ei välttämättä saa palkkaa, vaan korvaukseksi tulee esimerkiksi ateria tai juomat testauksen kohteena olevassa ravintolassa tai hotelliyö. Osasta testauksista maksetaan myös pienimuotoinen korvaus.   


   

TEHTÄVÄ:  

  

Nyt on aika ryhtyä testiasiakkaaksi. Testaa 2-3 kahvilaa tai ravintolaa ja kirjoita kuvaus. Voit valita kahvilat tai ravintolat vapaasti. Testattavien joukossa voi olla ketjuravintoloita tai vaikka oma lempi kahvilasi. Voit tehdä kahvila/ ravintolatestin myös yhdessä kaverisi kanssa.   

 1. Miltä kahvila näyttää ulkopäin? Kuinka helposti kahvilan löytää, miten esimerkiksi kyltit on aseteltu? 

 2. Miltä kahvilan sisäänkäynti näyttää?  Kuinka houkuttelevana pidät sitä?  

 3. Miltä kahvilassa näyttää sisällä? Millainen on kahvilan sisustus ja toimivuus? Kuinka viihtyisäksi kahvilan arvioit sisältä? Mitä muuttaisit kahvilan ilmeessä? 

 4. Miltä palvelutiski näyttää? Kuinka tuotteet on aseteltu esille? Mitä pidät esillepanosta? 

 5. Millaista on kahvilan asiakaspalvelu? Onko henkilökuntapalvelualtista? Millaista palvelua sait? Saitko ehdotuksia mitä voisit tilata? Ehdotettiinko sinulle jotakin lisätuotteita? Millaista on mielestäsi hyvä asiakaspalvelu?  

 6. Mitä tilasit? Mitä pidit tuotteesta ja sen laadusta? Löytyikö tuotevalikoimasta sinulle mieluisia vaihtoehtoja jos ei mitä jäit kaipaamaan?   

 7. Arvioi kahvilan tuotteita, palvelua ja hintaa sekä viihtyisyyttä ja siisteyttä asteikolla 1-5. Paras ansaitsee viisi tähteä, yhden saa se, jolla on mielestäsi eniten kehitettävää.      

   

  • Kahvilan sisäänkäynti 

  • Asiakaspalvelu 

  • Tuotevalikoima 

  • Tuotteiden maku   

  • Hinta-laatusuhde  

  • Viihtyisyys  

  • Sisutus 

  • Siisteys   

  • WC-tilat 

  • Mahdollinen terassi 
    

8. Mielestäsi paras kahvila/ ravintola oli, miksi?  

9. Miten kahvila voisi mielestäsi parantaa ja kehittää toimintaansa (esim. tuotteet, palvelu, viihtyisyys, mainonta jne.)?  

10. Jos perustaisit kahvilan omalle kotipaikkakunnallesi, miten uskoisit voivasi erottua kilpailijoistasi? Minkälaiselle kahvilalle paikkakunnalla olisi kysyntää?  

Toteutus

Raportti tai kuvallinen esitys, kuten Prezi, Google Slides tai PowerPoint 

Aika

2h 30 min = 2 pistettä

Aihe

Yrittäjyys