top of page

mIHIN maailma-POLKU JOHTAA?

 

Mietitkö maailmalle lähtöä lukion jälkeen? Sinulla on paljon erilaisia vaihtoehtoja hankkia kansainvälistä kokemusta. Voit lähteä esimerkiksi vaihto-opiskelemaan, vapaaehtoistöihin, kansainväliseen harjoitteluun tai vaikkapa palkkatöihin. Kielitaidon kartoittamista ja opiskelua kansainvälisessä ympäristössä voi kerryttää myös kotimaassa opiskelemalla englannin kielisessä koulutusohjelmassa. Pidemmäksi aikaa ulkomaille haluava voi hakea ulkomaiseen oppilaitokseen suorittamaan kokonaisen tutkinnon. Näin on mahdollista opiskella sellaisiakin aineita, joita Suomessa ei ole tarjolla.  

Ulkomaille tutkinnon suorittamista suunnittelevan on hankittava opiskelupaikka itse ja tehtävä käytännön järjestelyt omatoimisesti. Opiskelemaan haetaan yleensä koulutodistuksilla, ja pääsykokeet ovat harvinaisia. Pääsyvaatimuksista tulee aina ottaa selvää tapauskohtaisesti. Opiskelu ulkomailla poikkeaa usein paljonkin omassa maassa opiskelusta. Muissa maissa ei välttämättä ole selkeästi eroteltu ammattikorkeakouluja ja yliopistoja.  

Ulkomaisissa korkeakouluissa lukukausimaksut ovat melko yleisiä, mutta kaikissa maissa niitä ei peritä. Elinkustannukset ovat monissa maissa pienemmät kuin Suomessa. Kelan opintotukea voi saada myös ulkomaille. Useimmiten voi myös hakea apurahaa opintoihin, joten opintoja ei tarvitse täysin itse rahoittaa.   

Elämä ulkomailla vaatii rohkeutta ja sinnikkyyttä, mutta lisää varmasti oma-aloitteisuutta, ongelmanratkaisukykyä ja kärsivällisyyttä, kun astuu oman mukavuusalueen ulkopuolelle. Kun elää oman kulttuuriympäristön ulkopuolella, oppii jatkuvasti niin itsestäsi kuin ympäröivästä maailmastakin.  

Työmarkkinat kansainvälistyvät jatkuvasti ja yhä useampi työnantaja arvostaa ulkomaankokemusta ja kielitaitoa korkealle kotimaassa. Ulkomaisen tutkinnon suoritettua on aina myös hyvät mahdollisuudet jäädä ulkomaille ja aloittaa kansainvälinen ura. Ulkomaille lähteminen on aina investointi tulevaisuuteen. 

tutustu lisää

 

kiinnostuitko?

What is your dream

Herättikö ulkomaat kiinnostuksesi? Olisiko tämä se aihe, johon voisit tutustua hieman tarkemmin? Heittäydy mukaan Opopassin jatko-opintopolulle ja tee aiheeseen liittyviä tehtäviä. Kerää opopisteitä omalta polultasi ja selkiytä samalla jatko-opintosuunnitelmaasi.

bottom of page