top of page
1H7A6515.jpg

suomen

kansanopistot

kansanopistovuosi -

ensi askel kohti unelmaa

Haluatko aloittaa sinua kiinnostavan koulutusalan opinnot tai parantaa mahdollisuuksiasi jatko-opintoihin? Kansanopisto-opiskelu antaa mahdollisuuden etsiä itselle sopivaa alaa ja opiskella sitä, mikä itseä aidosti kiinnostaa.

 

Vuoden kestävällä kansanopistolinjalla voit hankkia osaamista haluamassasi oppiaineessa, aloittaa korkeakouluopinnot ja löytää oman reittisi yliopistoon. Joissakin kansanopistoissa on mahdollista suorittaa ammatillinen perustutkinto tai tutkinnon osia, ammattitutkinto tai erikoisammattitutkinto. Kansanopistossa voit opiskella avoimen yliopiston tai korkeakoulun opintoja menettämättä paikkaasi korkeakoulujen yhteishaun ensikertalaiskiintiössä. Kansanopistossa opiskelu ei kuluta korkeakouluopintoihin myönnettäviä opintotukikuukausia. ​Tutustu tarkemmin opiskeluun kansanopistossa tehtävän avulla.

TEHTÄVÄ: 

  1. Suomessa toimii lähes sata kansanopistokampusta. Kampuksia on eri puolilla maata Ahvenanmaalta Rovaniemelle. Selvitä mitkä kolme kansanopistoa sijaitsevat lähimpänä asuinpaikkaasi.

  2. Kansanopistossa voi opiskella hyvin laaja-alaisesti eri alojen opintoja. Etsi sinua kiinnostavia koulutuksia hakutoimintojen avulla. Voit rajat hakua esimerkiksi koulutusmuodon, koulutusalan tai alueen mukaan. Mainitse kolme löytämääsi kiinnostavaa koulutusvaihtoehtoa ja kerro miksi kyseinen koulutus kiinnostaa.

  3. Kansanopistojen hakuprosessit vaihtelevat kansanopistojen ja koulutuksien mukaan. Valitse yksi kansanopistokoulutus ja kerro, kuinka koulutukseen haetaan.

  4. Kansanopistolinjalla opiskelu on maksullista. Opintoihin on kuitenkin mahdollista saada rahoitusta. Miten opintoja voi rahoittaa ja mitä opintomaksuihin sisältyy opetuksen lisäksi?

  5. Tutustu kansanopistossa opiskelleiden opiskelijoiden tarinoihin. Valitse kaksi sinua eniten kiinnostavaa opiskelijatarinaa. Kerro, mitä opiskelija oli opiskellut kansanopistossa, millaiseksi hän koki kansanopistossa opiskelun ja mitä hyötyä opinnoista oli hänelle.

Toteutus

Vapaa valinta

Aika

 75 min = 1 piste

Aihe

Opiskelu

mikä on kansanopisto?

Kansanopisto on oppilaitos, jossa kuka vaan voi opiskella itseä kiinnostavalla alalla. Kansanopistossa voi opiskella esimerkiksi lukuvuoden mittaisilla kansanopistolinjoilla, avoimen yliopiston opintoja, ammatillisessa koulutuksessa, lukiokoulutuksessa, aikuisten perusopetuksessa, kymppiluokalla, maahanmuuttajille suunnatuissa koulutuksissa, erityistukea tarvitsevien ryhmien koulutuksessa tai lyhytkursseilla. Useimmissa kansanopistoissa opiskelijoilla on mahdollisuus asua opiston asuntolassa. Opistolla asuminen on edullinen ja mukava tapa itsenäiseen ja yhteisölliseen opiskelijaelämään. Lisäksi kansanopisto-opinnoissa saa yksilöllistä neuvontaa, tukea ja ohjausta siihen, mille alalle haluaisi jatkaa.

LÖYDÄ OMA POLKUSI KANSANOPISTOLINJALTA TAI ALOITA KORKEAKOULUOPINNOT KANSANOPISTOSSA

Haluatko aloittaa sinua kiinnostavan koulutusalan opinnot tai parantaa mahdollisuuksiasi jatko-opintoihin? Kansanopiston vuoden kestävällä opintolinjalla voit hankkia osaamista haluamassasi oppiaineessa ja selkiyttää tulevaisuuden suunnitelmiasi. Suosittuja koulutusaloja ovat esimerkiksi taideaineet, media- ja viestintä, liikunta- ja terveys, kasvatus ja ohjaus, kielet sekä kaupan alan opinnot.

Jos korkeakoulupaikka yliopistossa jää saamatta, voit aloittaa korkeakouluopinnot kansanopiston avoimen korkeakoulun koulutuksessa. Opintojen aikana voit parantaa valmiuksiasi korkeakouluun pyrkimiseen, edistää opiskelutaitojasi ja suorittaa valmiiksi yliopisto-opintoja. Lisäksi voit hyödyntää suoritetut opintopisteet, kun pääset korkeakouluun tutkinto-opiskelijaksi.

Tutustu

Löydä polkusi kansanopistosta

Kansanopistossa opiskellaan usein yhden lukuvuoden ajan. Vuoden kestävällä opintolinjalla voit hankkia osaamista haluamassasi oppiaineessa ja selkiyttää tulevaisuuden suunnitelmiasi. Suosittuja koulutusaloja ovat esimerkiksi taideaineet, media- ja viestintä, liikunta- ja terveys, kasvatus ja ohjaus, kielet sekä kaupan alan opinnot.

 

Jos korkeakoulupaikka yliopistossa jää saamatta, voit aloittaa korkeakouluopinnot kansanopiston avoimen korkeakoulun koulutuksessa. Opintojen aikana voit parantaa valmiuksiasi korkeakouluun pyrkimiseen, edistää opiskelutaitojasi ja suorittaa valmiiksi yliopisto-opintoja. Kansanopistossa opiskellaan ryhmässä samasta alasta kiinnostuneiden opiskelijoiden kanssa. Opistoyhteisössä korostuvat ovat yhdessäolo, vuorovaikutus ja opiskelijaryhmän tuki. Kansanopistovuoden jälkeen voit hyödyntää suoritetut opintopisteet, kun pääset korkeakouluun tutkinto-opiskelijaksi.

opiskelijatarinoita

” Parasta lukuvuodessa oli ehdottomasti uusien taitojen oppiminen sekä itsensä kehittäminen. Näitä en kuitenkaan olisi saavuttanut ilman luokkamme loistavaa ryhmähenkeä. Olemme tukeneet ja kannustaneet toisiamme läpi lukuvuoden. Sain myös uusia ystäviä, joiden kanssa yhteydenpito ehdottomasti jatkuu koulun loputtua.” - Sini-Tuulia Norrbacka

” Opistovuosi oli yksi elämäni parhaimmista päätöksistä, sillä se antoi minulle todella paljon elämän eri osa-alueille. Se edisti opintojani huomattavasti, antoi valmiuksia yliopisto-opiskeluun, mahdollisti nopeamman työelämään pääsyn sekä toi elämääni uusia, tärkeitä ihmisiä.” - Vilma Ruokonen

 ” Vuoden aikana olen suorittanut kasvatustieteen perusopinnot avoimen yliopiston kautta, oppinut lisää itsestäni, saanut upeita ystäviä ja kaikesta huolimatta pitänyt toivomani rennomman välivuoden lukion ja korkeakouluopintojen välissä. ” - Vera Kettunen

bottom of page