TEe yrittäjyys tehtävä ja liitä omaan passiisi 

ansaitse 2 pistettä

hävikkiruoka talteen

Hävikkiruoka tarkoittaa poisheitettävää, mutta syömäkelpoista ruokaa, jota jää yli esimerkiksi kaupoista ja ravintoloista. Arvioiden mukaan Suomessa koko 

tuotantoketjun (kotitaloudet, ravitsemuspalvelut, kauppa, teollisuus ja alkutuotanto) hävikin osuus on noin 10–15 %. Pelkästään kotitaloudet heittävät syömäkelpoista ruokaa roskiin 23 kiloa per henkilö. Ruoan tuotanto ja valmistus tuottaa valtavasti päästöjä, ja jos ruoka päätyy roskiin, niin nämä päästöt ovat syntyneet turhaan. Hävikkiruoan hyödyntämiseen on erilaisia tapoja. Esimerkiksi koulujen hävikkiruoan myyntiä on kokeiltu monissa kunnissa 2010-luvulla. Monet kaupat lahjoittavat yli jäävää ruokaa hyväntekeväisyyteen. Kauppaketjut ovat alkaneet myydä poistuvia tuotteita ilta-alessa.  Hävikkiruokaa voi tilata nyt kotiinkin. Suomalainen Fiksu Ruoka Oy myy hävikkiruokaa kaikkialle Suomeen. Yritys ostaa toimittajilta poistoeriä ja myy ne verkossa ympäri maata.

Ravintoloiden hävikkiruuan ympärille on viime vuosina syntynyt uusia toimijoita. Lunchie on ravintoloiden hävikkiruoan hyödyntämiseen kehitetty mobiilisovellus, jonka avulla asiakkaat voivat tilata palvelussa mukana olevien ravintoloiden lounaalta ylijääneitä annoksia. Asiakkaat hakevat tilaamansa annokset itse ravintolasta. Sovelluksen ideana on auttaa ravintoloitsijoita hävikin minimoinnissa ja tarjota asiakkaille mahdollisuuden nauttia ravintolaruoasta edullisesti. Toinen alan uusista toimijoista on sartup-yritys ResQ Club on kehittänyt mobiiliapplikaation, jonka avulla myös ravintoloiden hävikkiruoka saadaan hyötykäyttöön. 

 

Helsingissä toimii myös Ravintola Loop, joka sai alkunsa From Waste To Taste -hankkeesta. Loop valmistaa ruokansa pääasiassa aineksista, jotka on pelastettu hävikiltä. Ravintolan tavoite on käyttää ruoanvalmistukseen ainakin 90 % hävikkituotteista. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

TEHVÄVÄ:  

 

Suunnittele nyt uudenlainen hävikkiruokaa hyödyntävä yritys tai yritys, joka ehkäisee ruokahävikin syntyä. Mitä yritys tee ja mikä miten se toimii? Mieti mikä olisi yrityksen liikeidea ja visio lyhyesti. Pohdi myös ketkä olisivat yrityksen potentiaaliset asiakkaat. Kirjaa asiat ylös! 

 

Kehitä sitten uudelle yrityksellesi yritysilme. Mikä on yrityksen nimi ja millainen tunnistettava logo sillä voisi olla. Suunnittele sitten juliste tai mainos uudelle hävikkiruoka yrityksellesi. Mieti visuaalinen ilme tarkkaan, mitkä on yritysilmeen mukaiset värit joita käytät ja mihin fontteihin tai iskulauseisiin päädyt. Samoja värejä ja fontteja on luonnollista käyttää kaikessa yrityksen markkinointimateriaalissa ja kotisivuilla. Kerro vielä miksi päädyit juuri tällaiseen yritysilmeeseen, yrityksen nimeen ja logoon ja miksi valitsit tietyn värimaailman. Kerro mitä haluat yritysilmeelläsi viestittää. Millaisen brändin haluat yrityksellesi luoda? Millaisia asiakkaita haluat tavoittaa? 

 

lue lisää:  

  • Lue esimerkki hävikkiravitolan perustamisesta TÄSTÄ.

  • Lue lisää Fiksuruoka yrityksestä TÄSTÄ.

  • Tutustu myös hävikkiruoka aplikaatioon Resque.

Toteutus

Raportti tai muu esitys

Aika

2h 30 min = 2 pistettä

Aihe

Yrittäjyys