top of page

TEe yrittäjyys tehtävä ja liitä omaan passiisi 

ansaitse 2 pistettä

hävikkiruoka talteen

Hävikkiruoka tarkoittaa poisheitettävää, mutta syömäkelpoista ruokaa, jota jää yli esimerkiksi kaupoista ja ravintoloista. Arvioiden mukaan Suomessa koko 

tuotantoketjun (kotitaloudet, ravitsemuspalvelut, kauppa, teollisuus ja alkutuotanto) hävikin osuus on noin 10–15 %. Suomessa tuhlataan vuosittain 400 miljoonaa kiloa syömäkelpoista ruokaa. Kotitalouksien vuosittainen hävikki on 120–160 miljoonaa kiloa, mikä täyttäisi noin 7 800 rekka-autollista. Yhtä ihmistä kohti kodeissa tuhlataan noin 23 kiloa ruokaa vuodessa. Ruoan tuotanto ja valmistus tuottaa valtavasti päästöjä, ja jos ruoka päätyy roskiin, niin nämä päästöt ovat syntyneet turhaan.

 

Hävikkiruoan hyödyntämiseen on erilaisia tapoja. Esimerkiksi koulujen hävikkiruoan myyntiä on kokeiltu monissa kunnissa 2010-luvulla. Monet kaupat lahjoittavat yli jäävää ruokaa hyväntekeväisyyteen. Kauppaketjut ovat alkaneet myydä poistuvia tuotteita ilta-alessa. Hävikkiruokaa voi tilata nyt kotiinkin. Suomalainen Fiksu Ruoka Oy myy hävikkiruokaa kaikkialle Suomeen. Yritys ostaa toimittajilta poistoeriä ja myy ne verkossa ympäri maata. Ravintoloiden hävikkiruuan ympärille on viime vuosina syntynyt myös uusia toimijoita. Nästä yksi esimerkki on sartup-yritys ResQ Club, joka on kehittänyt mobiiliapplikaation, jonka avulla myös ravintoloiden hävikkiruoka saadaan hyötykäyttöön.

TEHVÄVÄ:  

 

1. Suunnittele uudenlainen hävikkiruokaa hyödyntävä yritys tai yritys, joka ehkäisee ruokahävikin syntyä. Pohdi ensin seuraavia asioita:

A) Mitä yritys tekee ja miten se toimii?

B) Mikä olisi yrityksen liikeidea ja visio lyhyesti?

C) Ketkä olisivat yrityksen potentiaaliset asiakkaat?  

 

2. Kehitä sitten uudelle yrityksellesi yritysilme. Suunnittele visuaalinen ilme asiakaskuntaasi ajatellen.

 

A) Mikä on yrityksen nimi?

B) Millainen tunnistettava logo sillä voisi olla? Suunnittele logo itse tai valmiilla ohjelmalla esim. Canva.com.

C) Mitä haluat yritysilmeelläsi viestittää? Millaisen brändin haluat yrityksellesi luoda?

lue lisää:  

Toteutus

Raportti tai muu esitys

Aika

2h 30 min = 2 pistettä

Aihe

Yrittäjyys

bottom of page