top of page

Metsäteollisuus ry

tee tehtävä 1p ja tutustu työelämään

Tehtävän nimi

(Tulisiko tähän jonkin johdanto metsäteollisuuteen liittyen?

TEHTÄVÄ:

1. Katso aluksi koostevideo metsäalan eri tehtävissä työskentelevistä ihmisistä. Valitse videolta yksi mielestäsi kiinnostava henkilö (Laura, Ville, Mika, Jenni) ja tutustu hänen työhönsä paremmin. Katso henkilöstä tarkemmin kertova video ja vastaa kysymyksiin A,B ja C.

A) Millaisia työtehtäviä valitsemassasi videossa olevalla henkilöllä on?

B) Miten henkilö on päätynyt metsäalalle? Millainen koulutustausta hänellä on?

C) Minkä henkilö kertoo olevan parasta työssään ja metsäalalla?

2. Mikä metsäalan ammatti sinulle sopisi? Tee ammatinvalintatesti ja kirjaa ylös tuloksesi. Yllätyitkö tuloksista? Kuvastavatko tuloksissa kerrotut vahvuudet mielestäsi omia vahvuuksiasi?

3. Etsi netistä tietoa kahdesta sinulle mieluisimmasta testin ehdottamasta ammatista ja kirjoita lyhyt esittelyteksti kummastakin (noin 75 sanaa per ammatti). Esittelytekstiin voit sisällyttää tietoa esimerkiksi siitä, mitä työtehtäviä ammattiin kuuluu, minkälaisessa työympäristössä työtä tyypillisesti tehdään (esim. tehdas, toimisto, metsä) ja millaisista taidoista ja tiedoista on apua työssä. Selvitä myös, millaisella koulutuksella tai tutkinnolla kyseisessä ammatissa voi työskennellä. Merkitse käyttämäsi lähteet tekstisi loppuun linkkeinä.

Voisiko tämän jättää pois?  Monia työtehtäviä voi tehdä erilaisilla koulutustaustoilla. Varsinkin korkeakouluopinnot antavat valmiudet työskennellä monenlaisissa työtehtävissä. Selvitit äsken, millaista koulutustaustaa kahdessa valitsemassasi ammatissa yleensä tarvitaan. Tutki nyt, onko kotisi lähellä oppilaitoksia, joissa voi opiskella valitsemiisi ammatteihin sopivia koulutuksia. Tarkastele kumpaakin ammattia erikseen. Huomioi, että tähän ei välttämättä ole yhtä oikeaa ratkaisua, sillä valitsemaasi ammattiin johtavia koulutuksia on todennäköisesti useita.

4. Monessa työtehtävässä tarvitaan nykyään luovuutta ja kykyä ideoida uusia tapoja tehdä jokin asia. Innovaatio tarkoittaa jotakin täysin uudenlaista tuotetta, palvelua tai menetelmää. Usein innovaatioita syntyy yrityksissä, kun niissä mietitään, miten ne voisivat parantaa toimintaansa ja tuoda markkinoille jotain uutta ja erilaista. Viime aikoina kehitettyjä puupohjaisia tuotteita ja menetelmiä voit käydä katsomassa esimerkiksi UusiPuu-sivulla.

 

Lähde suunnittelemaan uutta innovaatiota ja esittele ideasi. Saat muuten vapaat kädet innovaatiosi suunnitteluun, mutta sinun täytyy sisällyttää ideaasi kolme tiettyä sanaa. Suunnitteluasi ohjaa myös aikaraja: tehtävä täytyy suorittaa 20 minuutissa. Voit jakaa 20 minuutin ajan haluamallasi tavalla: esimerkiksi 10 minuuttia innovaation suunnitteluun ja toiset 10 minuuttia esityksen työstämiseen. Kun olet lukenut tehtävänannon ja olet valmis aloittamaan tehtävän tekemisen, laita esimerkiksi puhelimesi ajastin soimaan 20 minuutin päähän.

  • Valitse TÄSTÄ sanalistasta yksi sana jokaisesta kategoriasta: adjektiivi, luontosana ja väline/esine. Suunnittele valitsemiesi sanojen pohjalta innovaatio. Sanojen ei välttämättä tarvitse sisältyä innovaation nimeen, mutta niiden tulisi jollakin tapaa näkyä ideassasi.

  • Mieti, mikä innovaatiosi nimi on, mihin ja millaisissa tilanteissa sitä käytetään ja miksi innovaatiosi on tärkeä. Muista, että innovaatiosi ei välttämättä tarvitse olla kovin todenmukainen tai oikeasti toimiva! Tässä tehtävässä tarkoituksenasi on päästä kokeilemaan, miten luovuutta voidaan hyödyntää työelämässä, ja miten hullunkurisistakin ideoista voi ehkä olla jonkin suuren ongelman ratkaisuksi – loppuun asti hiottua innovaatiota sinun ei siis tarvitse nyt kehittää.

  • Esittele innovaatiosi haluamallasi tavalla: voit esimerkiksi kirjoittaa tekstiä ja kuvia sisältävän esityksen (n. 50–100 sanaa), äänittää esittelypuheen tai kuvata videon (kesto max. 2 min). Panostathan siihen, että esityksen kautta innovaatiostasi välittyy houkutteleva ja kiinnostava kuva. Sisällytä esitykseesi tieto siitä, mitä kolmea sanaa hyödynsit innovaatiosi suunnittelussa.

 

Esimerkki:

3D-tulostettava supermustikka sopii niin hilloon kuin piirakkaankin

Moni ihminen haluaisi käyttää enemmän marjoja ruokavaliossaan, mutta kaupungistumisen myötä esimerkiksi mustikoiden poimiminen lähimetsästä ei ole monelle mahdollista. Uudella 3D-tulostustekniikalla kyetään nyt kuitenkin tulostamaan aitoja mustikoita. Kuka tahansa voi ladata ohjeet mustikoiden tulostamiseen – riittää, että kotonasi on 3D-tulostin ja mustikkamassaa! 3D-tulostetut mustikat ovat erityisen mehukkaita ja siksi riittoisia, ja niistä saakin keitettyä 150 % enemmän mustikkahilloa kuin tavallisista metsästä poimituista mustikoista.

Ohje

Näin teet

tehtävän

Aihe

Työelämä

Aika

75min = 1 piste

Toteutus

Vapaa valinta

Metsäala

njopjopjfofjweopfj efjwoegjwopegjo

nkfoiefhopehjfopqwhrohqwri jojofjop pjopjopqj pjopjpojh ihphphpihfoihioqhfiohoi ojopjfophfiphqfiohop jhophopqhfpohfipjopjopjfophqfophpo hophpohophophph

hiqwfghqiofgqiofgqwiofgowfgqwugfqo

Taloudellisten taitojen edistäminen ja yrittäjyyden tukeminen

Nordea on Euroopan 10. suurin pankki ja maailman viiden vastuullisimman pankin joukossa.
Corporate Knights tutkimuksen mukaan Nordea on ainut listauksessa mukana oleva
pohjoismainen pankki. Olemme auttaneet asiakkaitamme toteuttamaan unelmiaan jo 200
vuoden ajan. Haluamme olla todellinen vaikuttaja ja auttaa niin asiakkaita kuin niitä
yhteiskuntia, joissa toimimme. Keskeinen panoksemme yhteiskuntaan on alusta alkaen ollut
taloudellisten taitojen edistäminen ja yrittäjyyden tukeminen. Lue lisää aiheesta tästä.

"Add a quote you would like to feature. Maybe it's a message from the founder or something that reflects your brand's character. Click to edit and add your own."

USE THIS SPACE TO PROMOTE YOUR BUSINESS

bottom of page